Kindertolk
Marguérite van der Linden

Als jouw kind in de puberteit komt, komt jouw ouderschap ook in een fase van volwassen worden en dat is ook onwennig, nieuw en verwarrend. Pubers zijn ingewikkelde huisgenoten. Inderdaad zoals ik het zeg; in-ge–wikkeld; er zitten allemaal schillen omheen die we niet snappen. Ze hebben zichzelf verstopt in allerlei omhulsels en knappe moeder die dat kan 'ont-wikkelen'. Moet je ook niet willen; de puber zal die lagen zelf moeten ‘losweken’ zodat ie zich laag-voor-laag gaat ‘losmaken’…Als ouder kun je het aanzien, maar niet aansturen. Immers bepaalde delen van de hersenen van pubers doen het gewoon een tijdje niet. De kunst is om het met de nog functionerende delen een tijdje te redden; je puber én jij…    

Geheim 1 Ook een puber is een kind die zijn ouders het liefst gelukkig ziet. Pubergedrag is géén aanslag op het ouderlijk gezag; een puber zit je niet dwars om je te pesten! Je kunt weleens het idee krijgen dat je wordt uitgedaagd of uitgeprobeerd en dan heb je maar 1 gedachte; ‘ik laat niet over mee heen lopen!’ Geloof me, dat is werkelijk niet wat jouw puber bezig houdt.
 

Geheim 2 Maak goede afspraken. Dat klinkt als een open deur en je denkt; ‘dat doe ik, maar mijn puber komt die afspraken nooit na’.  Kijk eens kritisch naar de manier waaróp je afspraken maakt met jouw pubermonster; is er echt overleg wat goed, verstandig, nodig en wenselijk is of zijn het regels die jij bedenkt en dan afspraken noemt…???

Geheim 3 Te veel regels en strijd werken in de hand dat je kind minder mededeelzaam wordt en dat je geen idee hebt wat ie uitspookt. Blijf altijd in gesprek. Deel je zorg, maar zet je zorg niet om in een verbod.  Een puber is op ontdekkingsreis. De wereld wordt een flink stuk groter als je naar de middelbare school gaat…. Op reis heb je meer aan een gids dan aan een politieagent. Waarschijnlijk vind je het als ouder net zo spannend als je kind al deze veranderingen…. Tsja, en dat voelt een kind haarfijn aan. Een kind vindt het niet fijn als zijn ouders zich zorgen maken, dus ja , dan hou je toch gewoon je mond? Gevolg; ‘jahaaa’ , ‘mmhm’, of ‘boeit niet’. Ga niet zitten wachten met een pot thee, maar ga liever samen iets doen. Of vraag hulp bij iets, bv. op de computer waar ze vaak beter in zijn dan wij… Stel onderwijl veel (open!) vragen.  Vind er gewoon niks van en vul ook niet in ‘je zult wel dit of dat denken’. Instemmend knikken of hummen, stimuleert tot méér.  In het begin voelt het een beetje kunstmatig maar je zult snel merken dat het effect heeft!

Geheim 4 Verwacht niet dat je kind alles vertelt, dat hoort erbij. Je bent een ouder, geen vriend of vriendin. Afstand is belangrijk voor een puber die zijn eigen identiteit moet opbouwen. Het hoort bij het losmaken en dat kan alleen als jij ook losláát…Intimiteiten delen doe je met leeftijdgenoten. Dat geldt voor pubers én voor ouders. Jij gaat toch ook niet aan je kind vertellen hoe en wanneer je seks hebt gehad….?  ;-)  

Geheim 5 Jouw bezorgdheid leidt er vaak toe dat een kind het vertrouwen moet verdienen. Maar pubers willen liever eerst vertrouwen krijgen en dan bewijzen dat ze het waard zijn. Dat is een strijdpunt. Als ouder mag je laten weten dat je dat lastig vindt. Benoem het gewoon: ik moet leren om ouder van een puber te zijn en je niet steeds maar te beschermen. Je puber waardeert het enorm als jij je kwetsbaar opstelt. ( en denk eraan dat ze je spiegelen dus daar krijg je iets moois voor terug!)

Geheim 6 Pubers zijn net mensen. Ze hebben gevoelens en verlangens, voor- en afkeuren. En die zijn net zoveel waard als die van hun ouders. Vraag je regelmatig af: is dit goed voor mijn kind of voor mij? Ook bij kleine dingen. Wordt je kind er beter van als hij zijn vieze kleren iedere dag in de wasmand gooit? Of ben jij degene die niet tegen rommel kan? Soms moet je zeggen: 'Ik vind dit belangrijk, maar jij mag iets anders vinden...'.  

Geheim 7 Praat altijd vanuit jezelf. Vaak flap je er wat uit voordat je er erg in hebt. Luister eens naar jezelf; hoeveel verwijten en oordelen komen er dan spontaan uit? ‘Jij komt altijd te laat’, ‘Jij hangt alleen maar op de bank’, ‘Jij zegt niks’, ‘Jij doet altijd…..’ Als je praat vanuit ‘ik’  roep je veel minder strijd op. Bv. ‘ik vind het zo ongezellig als je alleen maar op de bank zit’, of ‘ik maak me zorgen als je niet op de afgesproken tijd thuis bent’. Nou puberouder, een pittige klus, maar o, wat heerlijk als er meer harmonie in huis komt! Troost; er komt een dag dat de puberteit voorbij is… 

Geniet van je puber, voor je het weet is ie volwassen...

 
 
 
Marguérite van der Linden
Kindertolk
 
 

© That is why 2015 - 2018 Algemene voorwaarden || VetArts