Kindertolk
Marguérite van der Linden

Vanaf het moment dat jouw baby voor het eerst in je armen ligt weet je het; ik hou van jou en dat gaat nooit meer over. Met ziel en zaligheid besluit je dat je dit mini-mensje gelukkig gaat maken, wat het ook kost…
Tot dat…

Als je een kind hebt met een stempel of met lastig gedrag of als je je kind gewoon niet meer kan volgen dan kan er een moment komen dat je jezelf erop betrapt dat je niet meer van hem of haar kunt houden. Jouw kind is een blok aan je been geworden, je voelt je niet meer trots of jouw kind maakt je nooit meer aan het lachen… Je moet bekennen; je vindt je eigen kind niet meer leuk. Au! Je bent blij als hij ’s avonds in bed ligt of als hij een weekend weg is. Je weet dat dat niet de ‘bedoeling’ is, maar ja… de energie is op, het geduld geconsumeerd…


Het vraagt veel van je als ouder als er ‘iets’ met je kind is. Altijd knokken voor je kind, veel uitleggen aan de omgeving, begrip vragen en vaak al veel tijd in wachtkamers gezeten in de hoop dat de oplossing nabij is. Dat is niet zoals je ooit droomde over het ouderschap.

Ik spreek regelmatig ouders die me vertwijfeld aankijken als ik vraag: 'Hou je nog van je kind?'. Dwars tegen moederinstincten in wordt er dan toch ook bekend dat het niet altijd meer zo is, of niet meer onvoorwaardelijk of steeds minder. Het is pijnlijk te moeten zien dat er kinderen zijn waar niet van gehouden wordt. Dat is niet wat jij ooit bedacht hebt of van plan was.
Misschien denk je dat jouw kind niet in gaten heeft dat het je moeite kost om van hem te houden. Ik moet je wakker schudden: Kinderen, van baby tot volwassen, voelen alles feilloos aan. Jouw kind heeft allang door dat je teleurgesteld bent.  

Het enige wat jij kunt doen is de teleurstelling ombuigen; en zorgen dat je weer liefde kunt gaan voelen. Want zeg eens eerlijk; je bent niet teleurgesteld in je kind maar in jezelf; waarom kun je niet houden van een kind dat anders is dan anders…?

Jouw kind heeft een veilige, warme plek nodig om zich naar beste kunnen te ontwikkelen, daar waar van hem gehouden wordt en waar hij geaccepteerd wordt. Alleen dan zal eruit komen wat er in zit….en dat jouw kind mét zijn stoornis, beperking of onbegrepen gedrag in elk geval van zichzelf kan houden.

We zouden willen dat houden van vanzelf gaat of dat het altijd overeind blijft, maar de kunst is dat houden van betekent dat je 100% accepteert dat je kind zo is en niet anders. Dan is het onvoorwaardelijk en niet gebaseerd op jouw wensen en verwachtingen. Dat jij vindt dat je een geslaagde vader of moeder bent is niet aan de orde en ook niet of de buurvrouw of je moeder dat vindt. Het gaat erom dat jij in staat bent je kind te accepteren en te begrijpen zoals hij is en dan is houden van een peulenschil... Een kind dat zich geaccepteerd en begrepen voelt zal niet gebukt gaan onder een beperking of last hebben van de stroom negativiteit van onwetenden uit de omgeving.

Het komt goed als jij er van overtuigd bent dat er niets mis is met je kind. Jouw kind is anders dan de meeste andere kinderen. En heeft het daardoor moeilijk. En heeft dus recht op jouw hulp, steun én onvoorwaardelijke liefde.

Om het negatief spiraal waar je in zit te doorbreken kun je gaan onderzoeken wat jouw kind een fijne manier vindt om liefde te ontvangen en dan ga je dat gewoon doen. Ook als dat even niet comfortabel voelt. Herinner je op dat moment dat kleine pasgeboren baby’tje, hoe je toen overstroomde van liefde. Dat kun je weer gaan voelen!

Hoe laat je dan liefde blijken? Dat is voor ieder mens verschillend. Probeer wat uit als je niet weet.

1.    Er zijn mensen, dus ook kinderen, die vooral liefde ervaren als jij iets voor hem  DOET, kook een lievelingskostje of  breng een keer met de auto weg als het regent.

2.    Andere kinderen horen liever bevestiging dat ze iets goed gedaan hebben; 'Daar heb je erg hard voor gewerkt zeg!'. Of een briefje in de lunchtrommel als er een belangrijk moment is die dag. Om zelf ook weer even uit te vinden waarom je kind leuk en lief is helpt het ook om COMPLIMENTEN te geven, elke dag minstens één. (hier kun je een e-zine  lezen waarin ik uitleg hoe je dat effectief doet)

3.    En weer anderen willen AANGERAAKT worden, geknuffeld of een potje stoeien.

4.    De vierde als je iets MAAKT of koopt als blijk van je liefde.

5.    Het vijfde type mens waardeert het het allermeest als je SAMEN activiteiten onderneemt; winkelen of naar de bioscoop. Of taart bakken en dan ook lekker samen opeten…Of soms gewoon even samen kletsen, vraag wat je kind wilt horen; fantaseer samen over het winnen van de loterij of vertel over vroeger  (dat laatste is hier thuis populair; wat ík vroeger voor stoute dingen deed…)

Dus: geef je zelf de tijd om te accepteren dat jouw kind, en dus ook jouw leven, anders is dan anderen en houden van komt vanzelf terug!

Jouw kind is namelijk een heel lief kind, dat weet ik zeker.

 
Marguérite van der Linden
Kindertolk
 
 

© That is why 2015 - 2018 Algemene voorwaarden || VetArts