Kindertolk
Marguérite van der Linden

Als je ouders vraagt wat ze het belangrijkste vinden voor hun kind: Gezond!

Maar als ze gezond zijn wat dan daarna: Eerlijk!

Kinderen zijn puur, onbevangen en eerlijk; je las er ook over in mijn vorige blog

Als kindertolk weet ik dat kinderen spiegelen, en dus doen wat ouders doen.

Kinderen doen wat wij doen en laten wat wij laten.

We horen het elke dag. Ze gebruiken jouw woorden,  jouw gebaren, jouw gewoonten. Ik zeg dan vaak; ’Hé, dat is mijn tekst!’ met het gevolg dat ik dat ook weer terug hoor; ‘Hé mama, dat is mijn tekst!’ Haha. Vaak is het volop genieten met onze mini-mensjes waarin we van alles in herkennen. Totdat ze iets doen wat we minder waarderen, bijvoorbeeld liegen...

Maar als wij voorleven en onze kinderen ons na doen dan betekent dat ook dat wij ze leren te liegen. Kijk eens in de spiegel… waar lieg jij over?

Je roept tegen een vriendin:  ‘Wow, wat heb je een leuk jurkje aan!’  terwijl je hem afschuwelijk vindt.

Je zegt tegen je kind: ‘Wat een prachtige tekening’ terwijl we in het gekrabbel niet zien wat het voorstelt.

Je zegt tegen je man: ‘Ik vind je mooi' terwijl je je ergert aan zijn dikke buik.

Je zegt tegen de juf: ‘Thuis gaat het veel beter’ terwijl jouw kind thuis óók niet stil kan zitten.

Je antwoordt tegen je kind: ‘Daar ben je nog te klein voor’ terwijl we diep in ons hart de vraag gênant vinden.

Hoeveel voorbeelden wil je hebben?

We liegen veel tegen onze kinderen. Uit gemak, uit zorg, en soms uit liefde; je wilt ze niet teleurstellen. Of voorkomen dat ze teleurgesteld zijn… in jou…  Dat je bijvoorbeeld vanilla vla zou kopen en het gewoon bent vergeten. Dat kan, dat gebeurt in het leven. Maar het lijkt of het niet mag. Dus je zegt; ‘De vanillevla was uitverkocht’. We staan onszelf een vergissing niet toe, omdat we perfect willen zijn.

Maar kinderen zullen altijd mensen in hun leven treffen die gewoon iets vergeten. Omdat het niet belangrijk genoeg was of omdat ze wat anders aan hun hoofd hadden.

Waarom liegen we over die gewone dingen van het leven? Geloof me, jouw kind wéét dat je dat niet meent. De onzichtbare lijntjes die ons verbinden, ze maken dat ze ons haarfijn aanvoelen…

Wat gebeurt er als we tegen kinderen liegen? Ik doe het niet. Wel gedaan, om ze te beschermen, te behoeden voor weet-ik-wat. Maar ik ben tegenwoordig ‘hard en meedogenloos’. Ze mogen leren omgaan met teleurstellingen en ze mogen weten dat hun moeder niet perfect is en vooral dat de grote boze wereld niet perfect is of maakbaar. Daar worden ze vast hele gezonde stabiele volwassenen van. En realiseer je ook wat liegen doet met de vertrouwensband die je met je kind hebt; hoe ingewikkeld voor een kind als het moet twijfelen of papa of mama de waarheid spreekt.

De meeste ouders zullen echt niet heel erg liegen tegen hun kind. Het ontglipt je voor je er erg in hebt of misschien is het al een soort gewoonte van je en realiseer je je het pas nu je dit blog leest hoe vaak je tegen je kind liegt.

Maar ook de leugentjes om bestwil zijn voor jouw kind een voorbeeld voor wat er kan en mag.

En wat op de dag dat je voor het eerst merkt dat jouw kind tegen je liegt…? Ai, hoe afschuwelijk vinden we dat? Heel gevaarlijk ook… want kinderen die niet eerlijk zijn vinden we vaak lastig en niet lief. Vind jij jezelf ook lastig en niet lief als je liegt?

Maar we hebben het ze zelf geleerd… Want, om maar even in de paassfeer te blijven; het is net zo simpel als het kuiken dat klakkeloos achter de kip aanloopt als hij uit het ei is gekomen.

Hoe zit het dan met het liegen over de paashaas, de tandenfee en sinterklaas… ? Gelukkig is er ook nog zoiets als toneel, fantasie, sprookjes. Tot een jaar of zes loopt bij kinderen de fantasie en werkelijkheid aardig doorelkaar, daarna komen de lastige vragen; kan een haas eieren leggen? En kan een haas verven? Die vragen geven aan dat je kind onderscheid gaat maken tussen fantasie en werkelijkheid en we hoeven dan alleen een eerlijk antwoord te geven.  We spelen met zijn allen een spel, over de Paashaas, Sinterklaas of de Tandenfee. En we weten allemaal dat we liegen in het belang van het plezier, het ritueel en de fun. Dat is iets anders dan liegn in het belang van ons eigen ego…

En wat niet liegen je dan oplevert? Een verrassend eerlijk kind die het allerbeste met je voorheeft…

‘Hé mam, dat is al je zesde paasei, daar wordt je dik van…!’

'Au!'

Maar ook: 'Haha, dankjewel!'

Marguérite van der Linden
Kindertolk
 
 

© That is why 2015 - 2018 Algemene voorwaarden || VetArts