Kindertolk
Marguérite van der Linden

De stoom kwam uit zijn oren… Stampvoetend en briesend liep hij met me mee het schoolplein af.

Achterelkaar ratelend…

‘Hé, zo ken ik je niet’, zei ik voorzichtig….

Mijn zoon had die dag een inval juf gehad. Dat was slecht bevallen, héél slecht. En mij dus ook. Niet fijn om je kind zo uit school te halen.

Mijn kleine jongen is negen, heel slim en heel gevoelig. Veranderingen aub ruim van tevoren aankondigen…

En uitleggen… liefst in detail.

En dat lukt niet altijd in de grote boze wereld…

Dus daar stond ineens een Andere Juf voor de klas.  Ze had zich nog net voorgesteld maar was daarna opgeslorpt door de waan van de dag. ‘Ze wist niks’ en ‘ze kon niet eens de tablet aanzetten’, ‘ze moest alles aan ons vragen’ en ‘ze schreeuwde de hele tijd’.

Het is de eerste dag dat zoonlief niet blij uit school komt. Halverwege groep 6 is hij overgestapt naar een andere school die beter bij hem past. Een verademing. Daarvoor waren alle dagen ‘saai’ of ‘gewoon’ of * …* . Vandaag een pittige ervaring voor hem dat het leven niet altijd loopt zoals je hoopt.

De juf was jong en onervaren als ik het verhaal van mijn zoon hoor. Zelfs de juf van de groep 5 was komen vragen of ze misschien wat minder zou kunnen schreeuwen. Ik zag het hele tafereel voor me en had ook beslist met deze juf te doen. Wellicht was de overdracht te summier, misschien was ze uit bed gebeld om direct te komen, maar misschien was ze ook wel gewoon geen goeie juf.

‘Invaljuf’ is een zware baan.  Je kent de kinderen niet, het leerprogramma niet en soms zelfs de school niet. En iedereen stelt hoge eisen; er is al een probleem omdat er een vaste kracht niet is, dus dat probleem mag niet nog groter worden. Veel flexibiliteit en creativiteit gevraagd dus. De invaljuf heeft vaak geen vaste baan of uren en heeft er dus veel belang bij als er géén klachten komen. Dus de lat gaat hoog en leerlingen dienen daar aan mee te werken. Tenminste bij deze juf heb ik,  nadat de klaagzang afgelopen was, geconcludeerd. En daar gaat het mank.

Een invaljuf zou vooral aardig moeten zijn voor zichzelf; wat is haalbaar in de situatie waar ik in zit. Een dagje een paar sommen minder of een werkje niet af is geen schande als je onverwacht voor een nieuwe groep staat.  Begin met een les of een werkje waar je goed in bent en waar je plezier in hebt en ga daarna kijken wat er eigenlijk die dag op het programma staat.

Je kunt alleen goed voor je leerlingen zorgen als je goed voor jezelf zorgt… Zet je ambities in op een leuke schooldag en niet op een perfect resultaat. En dat geldt natuurlijk voor álle leerkrachten. Misschien vergeet je het weleens door de hectiek van de dag, taakstelling, de cito, de inspectie….  ik mis het weleens als ik leerkrachten zie… wat meer zelfcompassie zou geen kwaad kunnen.

kijk hier nog eens naar >>

Marguérite van der Linden
Kindertolk
 
 

© That is why 2015 - 2018 Algemene voorwaarden || VetArts