Kindertolk
Marguérite van der Linden

Alle leerkrachten die ik tegenkom zijn verschillend. Ze hebben allemaal hun eigen stijl van werken, eigen idee over goed onderwijs, en hun eigen-aardigheden als het gaat om leerlingen. De één vindt een kind met een stempel PDD-nos een uitdaging terwijl de ander denkt: “Pfff, alwéér één…”. De één ziet een bezoek van de inspectie verfrissend (‘Wat kunnen we beter doen?‘), terwijl de ander er slapeloze nachten van heeft (‘Wie zijn kop gaat rollen?”). 
Eén ding hebben al die leerkrachten gemeen; ze hebben allemaal voor dit vak gekozen met hun hart. Een hart dat sneller gaat kloppen van vragende kindergezichtjes en dat tevreden is als de leerhonger gestild is.
 
 
En in de praktijk gebeurt er dan dit…
Je staat met je hart (en ziel) voor de klas maar met je hoofd moet je doelen halen. Cito-toetsen en inspectie zijn leidend, niet jouw grote hart voor kinderen.
Je gevoel zegt dat je extra tijd wilt geven aan zorgleerlingen en je hoofd zegt dat je daar geen tijd voor hebt.
Je gevoel zegt dat een leerling het wel kan, terwijl de uitslag van CITO vertelt dat ie het niet kan.
Je gevoel zegt dat een leerling in een ander onderwijssysteem wel met plezier zou leren en de praktijk zegt dat daar geen ruimte voor is.
Je gevoel zegt dat het probleem niet in de leerling maar in de thuissituatie zit, maar het systeem geeft jou niet de mogelijkheid om daar iets in te veranderen.
Je gevoel zegt dat een leerling later zal vastlopen, maar het systeem zegt dat jij daar niet verantwoordelijk voor bent.
 
En die spagaat die zie ik. Bij álle leerkrachten. 
 
Ik benijd jullie niet. Ik heb er 4 jaar geleden voor gekozen om alleen nog maar met mijn hart te werken. Dat is niet altijd makkelijk, dat is hart werken. Maar het geeft zoveel meer voldoening. PresentChild heeft mij hierbij vaak geholpen. Dat gun ik alle leerkrachten.
 
Volg je hart want het klopt altijd.
 
Anders kijken naar die leerlingen die het hart nodig hebben en anders kijken naar jezelf in de rol van leerkracht, het kan zoveel verlichting brengen. 
Leerlingen zijn nieuwsgierig en dus leergierig; dat spiegelen ze aan jou. Jij bent nooit uitgeleerd en nieuwsgierig naar nieuwe inzichten. Ik zie leerkrachten als ik vertel over Presentchild, het echt opslurpen, een nieuw perspectief, wat kun je daar van genieten! Wees nieuwsgierig zoals je leerlingen dat zijn!
Leerlingen die niet passen in het systeem; zij laten zien dat het systeem ook niet meer bij onze maatschappij past. Tijden veranderen, mensen veranderen, inzichten veranderen; het onderwijssysteem mag ook echt meer in beweging komen…
 
 
 
 
Marguérite van der Linden
Kindertolk
 
 

© That is why 2015 - 2018 Algemene voorwaarden || VetArts