Kindertolk
Marguérite van der Linden

Toen ik vorige week na een lange dag met gesprekken naar huis terugreed viel het me ineens op; wéér diverse moeders gesproken die hun geheim hadden verteld; het liefst, het allerliefst zouden ze een tijdje níet werken…….

Ojee, dat is niet best. Met tegenzin naar je werk gaan is niet gezond! Maar vaak blijkt  de baan op zich wel leuk, maar dan de combinatie met…… We zijn geneigd om die baan dan maar ‘de schuld’ te geven van het gevoel dat je het te druk hebt:  'Als ik niet zou hoeven werken dan had ik tenminste tijd voor…… ' Troost je; het is niet waar….  Mensen die niet werken en werkzoekend zijn hebben vaak erg veel moeite om echt invulling te geven aan de dagen zodat ze ’s avonds een voldaan gevoel hebben (en het dromenlijstje wordt niet afgewerkt).
De meeste moeders werken; we hebben doorgeleerd en willen daar ook nog iets mee doen.  ‘Alleen  maar’ voor de kinderen zorgen vinden we eigenlijk not-done.

Onze eigen moeders hebben er voor moeten knokken om het geaccepteerd te krijgen dat je als moeder ook buitenshuis een baan kan hebben. Maar nu het geaccepteerd is….. willen we eigenlijk diep in ons hart allemaal een ‘thuisblijfmoeder’ zijn. Waar gaat het mis?

Werk is naast inkomsten ook sociale contacten, jezelf ontwikkelen, jezelf nuttig voelen, we willen niet alleen ‘de moeder van….’ zijn. Dus we dromen van meer tijd en dan vooral tijd-voor-jezelf, maar je baan opzeggen is dus geen optie! Wat zeg je dan wel op?

Hoeveel functies heb jij?
Je zult in eerste instantie zeggen dat je er één hebt, omdat je één betaalde baan hebt. Maar hoe zit het met de functie van voorleesmoeder, biebmoeder, luizenmoeder, lid van de medezeggenschapsraad, hulpmoeder op de peuterspeelzaal, mantelzorg aan je (groot-) ouders, vrijwilligerswerk voor de plaatselijke sportvereniging, de buurtvereniging, helpen bij een vriendin die een nét iets te grote tuin heeft,  opvangen van de kinderen van een ander omdat ‘die ander’ een veel drukkere baan heeft….
Je doet gewoon te veel! Waarom? Vind je dat het 'moet'? Heb jij het gevoel dat het niet anders kan? Laat jij het toe dat je chronisch wordt overbelast? Vind je het goed dat je niet genoeg geniet van je kinderen? Nee toch!

Werk jij voor je baas te hard?
Er is zo’n flauwe spreuk; ‘zolang mijn baas doet alsof ik veel verdien, doe ik alsof ik hard werk’. Nu straalt dit niet echt een moraal uit waar ik me in kan vinden maar je kunt je natuurlijk weleens afvragen of het je allemaal waard is. Misschien heb je wel vaak het gevoel op je werk dat jij altijd degene bent die het laatste weg gaat, of degene die de vaatwasser uitruimt, of de cadeautjes regelt voor de jarige collega’s….. is het je allemaal waard? Het kost altijd TIJD en tijd is voor een werkende moeder die-ook-nog-wil-genieten heel kostbaar! Kijk eens kritisch naar jouw agenda; wat hoort écht bij je werk en wat doe je teveel?
                                                 
Werk jij als moeder te hard?
Veel ouders werken hard. En dan bedoel ik dus niet alleen voor een baas. Je doet je uiterste best om je kinderen te geven, wat ze nodig hebben. En dat kost soms veel energie en tijd…. Vooral als er zorgen zijn. Vertwijfeling slaat toe; wat doe ik verkeerd?Ehhh..... je doet te veel! Veel ouders nemen onbewust vaak teveel verantwoordelijkheid voor hun kind. Vooral moeders…..
Dat is op zich helemaal niet vreemd. Ik weet het zelf nog zo goed; als je een kind krijgt ligt daar ineens zo’n minimensje dat 100% afhankelijk is van jou; en jij voelt het, tenminste zo werkt dat bij mij, als 200%. Die totale verantwoordelijkheid kun je weer gaan afbouwen als jouw kind zich ontwikkelt. Maar loslaten is lastig.

Veel ouders blijven zich dan teveel verantwoordelijk voelen. Willen dat hun kind het altijd naar zijn zin heeft bijvoorbeeld. Niks mis mee, heel begrijpelijk…maar of het verstandig is? Het leven gaat niet over rozen en het is dus heel goed dat jouw kind van jongs af aan enige ‘frustratietolerantie’ opbouwt. Neem eens wat gas terug en stop met piekeren hoe je de problemen op kunt lossen.
Jij kunt niet alléén bedenken hoe het gezellig is in huis, hoe er minder ruzie en strijd kan zijn, hoe je kind niet áltijd zijn tweede sok kwijt is of waarom er gezeur is over groente eten….  Geef je kind hier ook wat verantwoordelijkheid in en zoek sámen naar een oplossing. Scheelt jou energie en je zal beslist merken dat een oplossing waar jouw kind inspraak in heeft gehad meer kans van slagen heeft. Veel leuker dan de regels (ahum, die we dan heel mooi ‘afspraken’ noemen) die papa of mama bedenkt….. ( denk ook maar aan je baas die ineens met nieuw beleid komt; ben jij dan geneigd het meteen klakkeloos te gaan uitvoeren, of piep je dan ook dat er geen overleg is geweest…?)
 
Werk jij voor je relatie te hard?
Sorry, misschien een beetje hard... maar eigenlijk geldt dit ook voor jouw relatie. Zeker als het over zorgtaken gaat en huishoudelijke regeldingen (oppas voor een avondje uit, cadeautjes voor verjaardagen, wat eten we vandaag?) doen moeders nog altijd meer dan vaders.
Sta eens even stil of je dit zo met je partner hebt afgesproken of is het ‘nu eenmaal zo’, is het zo gegroeid of voel jij je hier ook de meest verantwoordelijke in? Of misschien vind je eigenlijk dat je het beter allemaal zelf kan doen want dan gebeurt het ook goed... (lees; je kunt er niet tegen als de was anders wordt opgevouwen of als er strepen op de gelapte ramen zitten.... )
Ook al werken moeders vaker parttime dan vaders, het kan toch zijn dat de verhouding zoek is als jij naast een baan van 24 uur ook nog volledig het huishouden draait. Als manlief ’s avonds lekker zit te ontspannen bij de televisie ben jij nog bezig met de gymtasjes en de kleren klaar te leggen voor de volgende dag. O ja, en dan nog even de was vouwen want ‘dat scheelt morgen dan weer…’
 
Ik wil maar even zeggen dat je ook wat meer verantwoording  voor jezelf mag nemen. Als jij wilt meer wilt genieten, minder wilt rennen en vliegen en af en toe een avondje voor jezelf wilt dan zul je dat moeten regelen. JIj en niemand anders.. Je zit in de meest hectische jaren van je leven, dus schrijf gewoon eens op wat je allemaal doet zonder dat het echt jouw taak is…..
Ik hoef hier toch niet te vertellen dat kinderen liever aandacht willen dan twee dezelfde sokken?
 

 
Marguérite van der Linden
Kindertolk
 
 

© That is why 2015 - 2018 Algemene voorwaarden || VetArts